Video Ni Terbaik? Support Kitorang Dengan Like Page Dan Subscribe Youtube

Mengejutkan!! 10 Aktiviti Harian Yang Haram Dilakukan Oleh Rakyat Korea Utara..

Loading...

Kehidupan rakyat Korea Utara sangat berbeza dengan Korea Selatan dimana negara di bawah pemerintahan Keluarga Kim tersebut membataskan pergerakan dan aktiviti harian rakyatnya.

Jika kita sudah terbiasa dengan kehidupan yang bebas di Malaysia, namun tidak bagi rakyat Korea Utara kerana peraturan dan undang-undang negara mereka yang sangat ketat!Tak perlu susah nak terangkan bagaimana ketatnya undang-undang dan peraturan di Korea Utara. Segala keputusan dan undang-undang di negara rejim itu dibuat oleh Supreme Leader, Kim Jong-un.Jika di Malaysia, hampir kesemua perkara bebas dilakukan, namun tidak di Korea Utara. iluminasi.com ingin berkongsi 10 aktiviti harian yang diharamkan di Korea Utara.

Berikut merupakan antara 10 aktiviti harian yang haram dilakukan oleh rakyat Korea Utara yang dipetik dari forum Hangat.com.

 

1. Menonton Televisyen

Jika kita di Malaysia merungut kerana stesyen TV menyiarkan drama-drama yang tidak masuk akal, namun di Korea Utara rakyatnya hanya dibenarkan untuk menonton program yang disediakan oleh kerajaan negara itu sahaja. Pada 2 tahun yang lepas, seramai 130 individu telah dibunuh dikhayalak ramai gara-gara menonton rancangan TV dari Korea Selatan.

 

2. Tiada Kebebasan Dalam Beragama

Walaupun kerajaan Korea Utara mengakui mengamalkan kebebasan dalam beragama, namun mereka telah menyeksa ribuan rakyatnya yang mengamalkan kepercayaan yang berlainan. Sebelum ini, pada tahun 2013 seramai 80 penganut agama Kristian telah dihukum bunuh di khayalak ramai kerana memiliki Kitab Injil.

3. Pengambilan alkohol

Pengambilan minuman beralkohol hanya dibenarkan jika ada majlis atau cuti istimewa. Jika didapati bersalah kerana meminum minuman beralkohol tanpa sebarang majlis istimewa, merak akan dihukum bunuh. Pada tahun 2012, seorang pegawai tentera telah dibunuh menggunakan bom mortar kerana minum alkohol dalam tempoh 100 hari berkabung kematian Kim Jong-II.

4. Larangan Memandu

Rakyat Korea Utara tidak dibenarkan untuk bergerak secara bebas walaupun antara negeri di Korea Utara, apatah lagi untuk keluar negara. Larangan ini membuatkan jalan raya mereka merupakan yang paling lengang di dunia! Purata pemilikan kenderaan adalah sebiji kereta dalam 1000 orang.

Hanya pegawai kerajaan yang dibenarkan memiliki kereta dan pegawai senior pula akan dibawa menaiki kereta mewah untuk mempamerkan komitmen politik mereka.

5. Memainkan muzik

Muzik sangat dikawal ketat di Korea Utara lebih-lebih lagi di bawah kerajaan Kim Jong Un. Lagu yang dibenarkan hanyalah yang menaikkan semangat rejim itu seperti yang memuji-muji kehebatan pemimin mereka. Lagu-lagu dari barat sangat dilarang, dan sesiapa yang melanggarnya akan dikenakan hukuman bunuh.

6. Panggilan antarabangsa

Membuat panggilan antarabangsa adalah diharamkan dan akan dikenakan hukuman bunuh sekiranya dilakukan. Pada tahun 2013, seorang lelaki dibunuh gara-gara menghubungi rakannya yang tinggal di Korea Selatan.

 

7. Mengkritik kerajaan

Sesiapa yang berani menyuarakan perasaan tidak puas hati atau mengkritik kerajaan Korea utara, mereka akan dihantar ke “Kem Pembelajaran Semula”. Tahanan ini akan melalui kehidupan yang sukar dan dipaksa untuk mempelajari ideologi bagi mengembalikan semula nilai rejim di dalam diri mereka.

8. Keluar negara

Menjadi kesalahan besar bagi rakyat Korea Utara untuk meninggalkan negara mereka melainkan untuk golongan atasan. Sekiranya mereka cuba untuk menyeludup keluar, mereka akan dipaksa untuk pulang dan dibunuh sekembalinya mereka ke negara asal. Kejam!

9. Fesyen

Rakyat Korea Utara diharamkan untuk memakai seluar jeans yang dihasilkan oleh negara barat termasuklah skirt panjang, t-shirt dan gaya rambut. Gaya rambut seperti barat adalah diharamkan dan golongan lelaki digalakkan untuk meniru gaya rambut Kim Jong-Un dengan had panjang sebanyak 2 sentimeter.

10. Melayari internet

Di korea Utara, penggunaan internet sangat terhad dan hanya terdapat 28 laman web termasuk 10 dibina secara offline. Mereka juga mempunyai laman carian mereka yang tersendiri.

Mengejutkan bukan? Namun, jika dipandang dari sudut positif, ada banyak juga kebaikan larangan yang dibuat oleh kerajaan Korea Utara ini, cuma hukuman bunuh itu sedikit melampau untuk kesalahan yang ringan.

Sumber: Forum Hangat.com

 

(Visited 61 times, 1 visits today)
Loading...
  • Add Your Comment