Video Ni Terbaik? Support Kitorang Dengan Like Page Dan Subscribe Youtube

Khasiat Dan Kebaikan Air Rebusan Serai Dan Halia Yang Ramai Tak Tahu, Sangat Berkesan Mengubati Pelbagai Penyakit!

Loading...

Mencegah lebih baik daripada mengubati. Tak gitu? Ramai yang tahu pepatah tu tapi tak beramal. Sebenarnya bukan susah pun nak buat. Cuma nak istiqamah tu yang payah kan. Hari ni kami nak kongsikan kepada anda khasiat air rebusan serai dan halia ni. .…

1. Mengatasi masalah perut 
Teh serai mampu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan.

2. Melegakan senggugut
Untuk wanita yang mempunyai masalah senggugut. Cuba amalkan meminum teh serai setiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja senguggut, malah rasa mual juga akan tutut hilang.

3. Agen pencegah kanser 
Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.

4. Menurunkan tekanan darah
Serai juga banyak dimanfaatkan untuk mengurangkan tekanan darah serta merangsang peredaran darah. Dengan mengambil minuman yang mengandung serai setiap hari, ia sangat membantu dalam menurunkan hipertensi..…

Buat yang over STRESS tuu…. boleh lah minum. Mudah-mudahan dapat mengurangkan stress.

5. Sebagai diuretik
Serai juga diketahui berkhasit sebagai diuretik, meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik. Salah satu cara memanfaatkan serai adalah dengan cara merebusnya untuk mengatasi gejala batuk. Sebanyak 5 gram akar serai dicuci, direbus dengan 1 gelas air selama 15 minit. Lalu air rebusan serai tersebut diminum. Bolehlah diamalkan dua kali sehari.

6. Detoksifikasi 
Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pembuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang.

7. Meningkatkan kadar metabolisme
Halia juga dapat meningkatkan metabolisme dan membakar kalori kerana sel tubuh harus mengeluarkan tenaga ekstra hingga 20 peratus untuk mengolahnya. Khasiat lain halia ialah meningkatkan suhu tubuh hingga merangsang mekanisme pembakaran lemak dalam tubuh..…

Cara penyediannya:
3 batang serai – di ketuk
3 inci halia – di ketuk
Air dalam 1 litter

a)  Masukkan  kesemuanya dalam periuk, masak atas dapur api sederhana. Perlahankan api, masak dalam 1jam hingga air bertukar colour ala-ala tea-o.

b)  Sejukkan dan sedia diminum. Sejuk pun sedap! Simpan dalam peti sejuk.

Minum setiap pagi atau malam.

Hilangkan Migrain Dengan Cepat, Dalam 3 Minit Sahaja! Cubalah

Hanya mereka yang pernah mengalami migrain yang mengetahui kesakitan sebenar apabila diserang migrain. Dan lebih teruk lagi jika kita mula mengambil ubat penahan sakit dengan kerap setiap kali migrain. Ini bukanlah satu perkara yang baik. Untuk alternatif yang selamat dan berkesan, apa kata cuba tips dan petua  berikut:.…

Bahan-bahan:

Sedikit kulit lemon
Jus perahan lemon
Garam Himalaya
Garam adalah baik untuk kesihatan anda kerana ia meningkatkan kadar serotonin yang khasiatnya dapat membuat sistem imun anda kuat.

Cara-cara:

1. Campurkan jus dua lemon dengan beberapa kulit lemon dalam mangkuk.
2. Masukkan bersama-sama dengan kira-kira dua sudu besar garam Himalaya.
3. Campur dalam segelas air.
4. Cuba untuk minum semuanya dengan sekali teguk kerana rasanya yang tidak berapa sedap.
5. Dalam masa hanya beberapa minit selepas mengambil minuman ini, anda akan mendapati migrain anda hilang..…

Tak salah mencuba kan? Semuanya bahan organik je. 

Sumber

(Visited 58 times, 1 visits today)
Loading...
  • Add Your Comment